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 RE:  May non-profit corporation, of which state employee is a member of the 
board of directors, apply for and receive state grants? 

 
 DECISION: Yes, as long as grant funds are not used to benefit farm owned by state 

employee. 
 
  This opinion is in response to your October 26, 1995 request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the February 6, 1996, meeting of the Commission, and the following opinion is 
issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  Your client is an executive branch 
employee who has participated in the organization of, is a member of, and sits on the Board of 
Directors of a non-profit corporation, the Julian Farm Association, Inc.  (the "Association").  The 
purpose of the Association is to promote educational and preservational interests with respect to 
a historic farm, owned, in part, by your client.  The Association intends to apply for grants from 
governmental agencies, including agencies of the Commonwealth.  You ask if there would be 
any provisions of KRS Chapter 11A which would be implicated by the Association's receipt of 
state grant funds and the executive branch employee's membership on the Board of Directors.   
You do not state the place of employment of the executive branch employee, nor do you specify 
which grants the Association intends to seek. 
 
  You have enclosed a copy of the Association's Articles of Incorporation and 
Bylaws. The Articles of Incorporation state that the Association is a non-profit, non-stock 
corporation organized under the provisions of Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code, 
operated exclusively for charitable and educational purposes.  Under the Articles of 
Incorporation, no part of the Association's net earnings shall inure to the benefit of any private 
shareholder or individual.  If the Association is dissolved, KRS 273.303 would require that its 
assets be distributed to other similar non-profit corporations.  You state that the Association is a 
non-profit, non-stock corporation in which no one has any particular ownership interest. 
 
  KRS 11A.010(9)(j) provides: 
   
    (9) "Public servant" means: 
   .   .  . 
    (j) All employees in the executive branch 

including officers as defined in subsection 7 of this 
section and merit employees. 
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  KRS 11A.040(4) states: 
 
   (4) No public servant shall knowingly himself or through 

any business in which he owns or controls an interest of more than 
five percent (5%), or by any other person for his use or benefit or on 
his account, undertake, execute, hold, or enjoy in whole or in part, 
any contract, agreement, lease, sale, or purchase made, entered into, 
awarded, or granted by any state agency.  This provision shall not 
apply to a contract, purchase, or good faith negotiation made pursuant 
to KRS Chapter 416 relating to eminent domain or to agreements 
which may directly or indirectly involve public funds disbursed 
through entitlement programs. 

 
  Your client or any entity of which your client owns greater than a 5% interest, is 
prohibited  from having a grant agreement with a state agency.  As long as your client, or any 
other person for his use or benefit, does not own or control an interest of at least 5% of the 
Association, the Association is not prohibited from applying for and executing a grant agreement 
with a state agency.   
 
  From the facts supplied, it does not appear that your client has an ownership 
interest in the Association.  However, if the employee acquired an ownership interest in the 
Association over 5%, he would be prohibited from obtaining a grant from any state agency.   In 
addition, any grant funds received should not be used to benefit the historic farm owned by your 
client.  Such use of funds may result in a potential violation of KRS 11A.040(4), because a 
business of which your client owns more than 5% would benefit from the Association's 
agreement with a state agency. 
 
  If your client or the Association attempts to influence the award of grants in any 
way, they may be subject to the executive agency lobbying laws in KRS 11A.201-246. 
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
      BY:   Lynda Thomas, Vice-Chair 
 


